tirsdag, juli 7, 2020
Nyheder Livsstil ”Sabbatår kan være meget begrænsende for den måde, vi tænker livet på”

”Sabbatår kan være meget begrænsende for den måde, vi tænker livet på”

Skal Læses

Din flytning – Supermove’s ansvar

Supermove er et flyttefirma som holder til i Aarhus,...

Flyttefirmaet Basserne er specialister i at flytte for private

Flyttefirmaet der hjælper dig letteste igennem med din flytning fra A til B

Kim’s Transport og Flytteforretning tilbyder Danmarks bedste flyttening

Sådan kommer du let gennem din flytningDet er ikke nogen hemmelighed, at...

SHIT, kalenderen siger september og dermed studiestart og rusuge for alle dine seje venner – udover dig, som ikke er kommet ind på studiet. Men frygt ej! De tre piger Line Flugt Juhl, Stine Winther Johansen og Ciliane Stubkjær har filmet alle deres op- og nedture med sabbatår, studietanker og livet generelt, som du forhåbentlig kan finde trøst og inspiration i, når forventningspresset bliver lidt for stort.

Så sidder du der til sensommerens familiefester… Din moster spørger dig igen, hvad du skal med dit liv, når du er færdig med dit sabbatår – for du har da en plan, ik? Sandheden er, at du er blevet afvist på studiet, alle dine venner skal starte på deres nye studieliv, og du aner ikke, hvad dit tredje sabbatår skal bruges på – eller resten af dit liv for den sags skyld. Du har ikke lyst til at bruge dit sabbatår på at finde dig selv på toppen af Kilimanjaro, men du er heller ikke kommet ind på antropologi, så hvad er det lige, du skal nu?

Sabbatår har længe været et populært fænomen blandt unge, men med det følger ofte også mange skrupler – for hvordan får man det maksimale ud af sit frihedsår? Og hvad vil det overhovedet sige, at man tager en pause fra hverdagen for at ”finde sig selv”, hvis studierne ikke kalder?  

Dét er nogle af de spørgsmål, som Line Flugt Juhl, Stine Winther Johansen og Ciliane Stubkjær har forsøgt at finde svar på i deres mini-dokumentar ”Limbo – når sabbatår er fucked”, som de har filmet og redigeret, siden de blev studenter i 2016. De hjælper dig igennem studie- og sabbatårskriser med råd og hep, uanset om du står overfor dit første eller femte sabbatår, studiestart eller en rejse til Grønland.

Sabbatår giver også forventningspres

De tog de tre piger lang tid at forstå, at sabbatår ikke bare behøver at være en overgang til en videregående uddannelse, men derimod kan være en substantiel del af livet. Uanset hvor du er i dit liv, kan du – hvis du har sparet op – vælge at bruge det næste år på lige præcis det, som du har lyst til – men den tanke kan også være angstprovokerende, og det blev de tre piger i den grad konfronteret med i løbet af deres første sabbatår, fortæller Line.

Line: Det er meget begrænsende for ens liv, hvis man bare tænker sabbatår som ét eller flere år, hvor man gør sig studieparat. For tager man så overhovedet stilling til, at man tager et sabbatår? Da jeg blev færdig med gymnasiet, tænkte jeg ikke rigtig over det – jeg gjorde bare det, der blev forventet af mig.

– Der gik lang tid før det gik op for mig, at i sabbatåret ligger der bare nogle nye forventninger til, hvad man skal med sit liv. Nu skal jeg til Asien og se, at der er nogen, som har det værre end mig, og så skal jeg på højskole og noget helt tredje. Sabbatår lå som en forventning, som jeg skulle leve op til – men jeg skulle bryde med den forestilling om alle de her forventninger, før jeg rent faktisk kunne tage stilling til, hvad jeg gerne ville. På den måde kan sabbatår også være meget begrænsende for den måde, vi tænker livet på. Det giver ingen mening for mig, at vi deler livet op på den måde.

Derfor har de tre piger brugt deres sabbatår – eller hvad vi nu skal kalde det – på at tænke over, hvad der giver mening for dem, men også hvilket samfund, de egentlig har lyst til at bidrage til og være en del af.

Stine: Når du er færdig med gymnasiet, bliver du for første gang konfronteret med din egen eksistens udenfor skolesystemet. Man begynder pludselig at tænke over, hvorfor man gør, som man gør. Derfor er sabbatår bare så god en anledning til at forsøge at finde frem til, hvad der giver mening for en – eller i hvert fald komme tættere på det, men det behøver ikke nødvendigvis ske igennem et studie eller ved en lang rejse.

En mere åben dialog om eksistens

Men det kan være svært ikke at sammenligne sig med andre – særligt når mange i ens netværk starter på spændende uddannelser, og man ikke selv har fået plads eller fundet den rigtige (studie)retning i livet endnu. For videregående uddannelser er ikke nødvendigvis det rigtige for alle, og derfor ønsker pigerne en mere åben og fordomsfri dialog om de livsvalg, man træffer – uanset om den står på universitetet, sandstrande eller noget helt tredje.

Stine: Når man bliver student, er det første gang, at man bliver konfronteret med sin egen eksistens udenfor skolesystemet. Derfor har vi et ønske om, at vi begynder at snakke til hinanden på en ny måde, hvor snakken mere handler om nysgerrighed og lysten til at gøre ting, fremfor at gøre ting af frygt for ikke at kunne følge med de andre. For hvis vi hele tiden deler livet op i faser, hvor man skal opnå noget, kan vi ende med at få et snævert liv ud af det.

Line: Man kan jo øve sig til familiesammenkomster, når ens onkel spørger, hvornår man skal starte på studie – og på hvilket studie – og så prøve ar lede samtalen hen på, HVEM vi er, fremfor HVAD vi gør.

Intention over resultater

Og det er lettere sagt end gjort, mener pigerne. Man kan nemlig hurtigt få den tanke, at alle andre har styr på deres liv. Din veninde, som er kommet ind på jura og har vidst, at det var det, hun skulle siden hun indgik forhandlinger med sin mor om fredagsslikken i en alder af fem. Din anden veninde har fuldstændigt styr på planen for sabbatåret og har allerede bestilt rejsen til Afrika, så hun kan bestige Kilimanjaro.

Og her er det vigtigt at huske på, at der ikke findes én rigtig vej for alle, påpeger Ciliane. Hun havde drømt om studiestart i sommeren 2019, men sådan blev det ikke. Og selvom det – med egne ord – var sygt nederen at modtage beskeden om, at studiestarten må vente, har det åbnet op for andre spændende muligheder.

Ciliane: Jeg er ikke kommet ind på filosofi i år, og nu skal alle andre starte, men jeg aner jo ikke, om de sidder og græder, inden de skal ud på deres uddannelser, eller om de får job, når de er færdige. Ligesom jeg heller ikke aner, om det bliver fedt, at jeg snart tager på en rejse til Grønland – og lige nu er det noget, jeg gør, fordi jeg trænger til en pause. Vi har så travlt med at fortælle alle de her fantastiske historier om de ting, vi skal, og hvor fede de bliver – men i realiteten aner man jo ikke, hvordan det bliver, før man er i det. Derfor nytter det ikke, at vi konstant sammenligner os med andre.

– Det er så vigtigt at stoppe op og tænke over, hvad det er for et samfund, man gerne vil bidrage til. Hvad er intentionen bag de ting, vi gør, og så prøve at leve et liv, hvor man kan bevæge sig i den retning.

Hvis ikke man tænker intention over resultater, risikerer man nemlig at ende i en identitetskrise, mener de tre piger, som alle tre har kæmpet med et stort selvrealiserings-pres.

Line: Sabbatåret lå som en forventning, jeg skulle leve op til, men jeg skulle bryde med den forestilling, før jeg rent faktisk kunne tage stilling til, hvad jeg gerne ville. På den måde kan sabbatår være meget begrænsende for den måde, vi tænker livet på. At vi deler det op på den måde, giver ikke mening.

Ciliane: Det er så vigtigt at gøre sig klart, hvad intentionen er bag de ting, man gør. Når du kommer direkte fra gymnasiet og over på et studie, er det langt fra sikkert, at du lige har nået at stoppe op og tænke over, hvad intentionen har været. Hvad er det for et samfund, du gerne vil bidrage til? Fordi vi alle sammen er så privilegerede og velstillede og har så meget overskud, så bliver vi nødt til at stille os selv det spørgsmål.


- Reklame -
- Reklame -

Seneste Nyheder

Din flytning – Supermove’s ansvar

Supermove er et flyttefirma som holder til i Aarhus,...

Flyttefirmaet Basserne er specialister i at flytte for private

Flyttefirmaet der hjælper dig letteste igennem med din flytning fra A til BVelkommen til Basserne.

Kim’s Transport og Flytteforretning tilbyder Danmarks bedste flyttening

Sådan kommer du let gennem din flytningDet er ikke nogen hemmelighed, at der pludselig kan ske store ting...

Aarhus catering lever mad til alle begivenheder

Mad ud af huset med cateringEt cateringfirma er en restaurationsvirksomhed, som tilbereder og forbereder mad og leverer...

Catering delikatesser i verdensklasse

Har du prøvet at få lækker catering fra Judys Delikatesse?Hvis du bor i Aabenraa eller omegn og har...
- Reklame -

Relaterede Artikler

- Reklame -